Ønsker du å motta denne, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
august 2011

 

兵来将挡, 水来土淹 。

Stopp angrep med forsvar og stopp flom med jord. (Det finnes alltid ”løsninger” uansett situasjon)

Yuan-dynastiet (1271 – 1368 e. Kristus), << Da Zhan Pi Tong>>, ukjent forfatter

Dette er et hverdagslig ordtak i Kina som brukes som en oppmuntring når man er usikker på utfallet av konkrete hendelser eller er usikker på fremtiden generelt.

Når vi står ovenfor nye muligheter, er mye ukjent og usikkert. Vi kjenner ofte en frykt. Denne frykten er verdifull og må tas på alvor. Den er et signal på at vi trår på ukjent terreng og må være forsiktige.

Samtidig må vi ikke la oss stoppe av frykten og bli handlingslammet. Dette kinesiske ordtaket bruker konkrete metaforer til å formidle en optimistisk tro: Når vi blir angrepet, vil vi være i stand til å forsvare oss. Når flommen kommer, vil vi være i stand til å stoppe den med jord. Uventede og uønskede hendelser vil dukke opp, men vi har til syvende og sist nok styrke til å håndtere dem så lenge vi tror på det selv. Det er viktig å kjenne på frykten og samtidig handle til tross for frykten.

Når det er sagt, må vi også erkjenne at ikke alle problemer lar seg ”løse”, fordi det finnes faktorer som er utenfor vår kontroll. Det hender at vi ikke klarer å stoppe flommer fordi naturkreftene er for sterke. Det hender at vi lider tap som det aldri finnes erstatning for. Det hender at vi gjør vårt beste men likevel ikke får det ønskede resultatet. Da er aksept og lærdom også en ”løsning”. Derfor trenger vi ikke å frykte for fremtiden så lenge vi vet at vi gjør vårt beste og kan velge hvordan vi forholder oss til enhver situasjon.

Les visdomsord fra 2011

Les visdomsord fra 2010