Ønsker du å motta denne, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
juni 2011

 

水至清则无鱼,人至察则无徒 。

Hvis vannet er altfor rent, er det vanskelig for fiskene å overleve. Hvis personen er altfor skarpsindig med hensyn til andres feil og mangler, er det vanskelig for ham/henne å ha venner.

<< Han Shu>>, Ban Gu (32 – 92, e. Kristus)
– en berømt historiker i Han dynastiet

Hvis vannet er altfor rent, mangler det næring for fiskene til å overleve. Hvis en person er altfor skarpsindig med hensyn til andres feil og mangler, blir han/hun lettere irritert i samvær med andre og gjør andre usikre. Da står man i fare for å bli isolert og venneløs.

Man bruker dette ordtaket i Kina som en påminnelse om at i omgang med andre er det klokt å være tolerant og se gjennom fingrene med de ikke-prinsipielle feilene og manglene hos andre. For ingen er perfekt. Alle har vi med oss bagasjer fra barndommen og oppveksten. Vi trenger en viss grad av ”uskarphet” for å tåle de sidene hos andre som vi ikke liker, for dermed å få øye på de andre sidene som vi kan lære og bli inspirert av. Det skaper større rom for vekst og utvikling. Dette gjelder ikke bare vennskap, men også samarbeid i faglige og politiske sammenhenger. Ikke minst gjelder dette også forholdet til oss selv.

Dessuten trenger vi mangfold. Mangfold gjør verden til et rikere og mer spennende sted å være. For noen dager siden skrev en 18-åring i Aftenpostens Si:D spalte at ”Skogen ville være uendelig stille om det bare var de beste fuglene som sang”. Det var klokt sagt av en 18-åring. Mangfold betyr at ”feil og mangler” sett fra våre egne øyne ikke trenger alltid å stemme. Derfor trenger vi en viss grad av romslighet.

Her som i alle andre områder gjelder fortsatt balanse-prinsippet. Man skal heller ikke overdrive aksept og toleranse og skaffe venner for enhver pris. Det er viktig å kjenne grenser og sette grense når det er nødvendig. Balansegangen mellom toleranse og grensesetting kan være vanskelig noen ganger, som balanse i livets andre områder. Men under forutsetningen om at prinsipper ikke står på spill, er det klokt å være ”ikke så skarpsindig”. Ellers kan vi ende opp som fiskene i altfor rent vann.

Les visdomsord fra 2011

Les visdomsord fra 2010