Ønsker du å motta visdomesord, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
september 2011

 

尽人事听天命。

Gjør vårt beste og aksepter utfallet.

-- <<Læren om Middelveien>>, Konfutze( 551 – 479 f. Kristus )

Dette visdomsordet er et råd og en livsanskuelse i Yin Yang ånd. Det handler om balanse mellom å gjøre vårt beste på den ene siden og å akseptere faktorene som er utenfor vår kontroll på den andre siden.

Innsats vil alltid være en viktig forutsetning for gode resultater. Hamsun sa en gang: Ingen kommer sovende til sitt mesterverk.  De som ønsker ”short-cuts” til suksess vil enten bli skuffet eller lide skjebnen til døgnfluer.

Samtidig er innsats alene ingen garanti for å oppnå ønskede resultater. Selv om det er sterk tro på individes frie vilje i Vesten, er det et faktum at mange faktorer er utenfor vår kontroll. Mennesker kan for eksempel være hjelpeløse i møte med de sterke naturkreftene. Hvilket utfall det blir for en konkret hendelse handler også ofte om timing. Men hvis vi har gjort så godt vi kan, har vi ingenting å angre. Da er det klokt og nødvendig å akseptere utfallet selv om det ikke svarer til våre forventninger.

Men hvordan vet vi at vi har gjort vårt beste? Av og til tenker vi at hvis vi prøver litt til, er suksessen innen rekkevide. Svaret ligger i kroppen vår som er den kloke veiviseren. Kroppen forteller oss sannheten – hvis vi lytter. Langvarig indre kamp og stress gir seg utslag i kronisk kroppslig ubehag - det er en klar indikasjon på at vi strever for mye eller går i feil retning. Da er det på tide å stoppe opp og akseptere begrensningene både i oss selv og i omgivelsene.

Livet er en serie av oppturer og nedturer. Aksept er ikke det samme som å gi opp. Samtidig som vi aksepterer utfallet, kan vi trekke lærdommer av erfaringene og legge et bedre grunnlag for fremtiden.

Les visdomsord fra 2011

Les visdomsord fra 2010