Ønsker du å motta denne, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
april 2012

 

千里之行,始于足下。
En tusen kilometers reise starter fra det første skrittet.

<<TaoTeChing>>,  Laozi (ca. 600 – 500 f. Kristus)

Laozi er grunnleggeren  av Taoisme og en av de mest innflytelsesrike filosofene i Kina.

Dette visdomsordet sier: Selv om målet er stort, er det viktig å starte fra det små og ta skritt etter skritt. Dette er en selvfølgelighet, likevel glemmer vi det ofte når det kommer til stykket.

Noen ganger bruker vi det store målets uoppnålighet som en unnskylding for å la være å komme i gang. Vi skremmer oss selv fra å handle ved å fokusere på hvor langt fremme målet er, istedetfor på hva vi kan gjøre her og nå. Dypest sett handler det om redsel. Redsel for usikkerhet. Redsel for mislykkethet. Ofte er det vanskelig å få øye på at det er vi selv som har bygget dette fengslet av redsel. Og vi sitter frivillig fanget i det.

Noen ganger blir vi frustrerte og oppgitte når progresjonen ikke er så rask som vi forventet. Vi glemmer at en tusen kilometers reise har mange tilbakelagte skritt. Når vi ikke er blitt så gode som vi skulle ønske, er det fordi vi ennå ikke har lagt inn nok innsats og det må mer trening til.

Livet er en reise, eller rettere sagt mange reiser. Det mest interessante er ofte ikke hvor man endelig har kommet fram til, men hvor man har vært og hvor man er på vei til. Målene er viktige for å gi retning, men det er ikke målene som er interessante, det er reisene i seg selv, og det at vi ikke mister evne til å være på reise og å være i bevegelse. Hvis vi kun kjenner glede når vi har kommet fram til målet, blir gledesøyeblikker relativt få.

Det er ikke verdens undergang at vi ikke alltid når frem til målene. Ingen har bare triumfer uten nederlag gjennom livet. Dessuten kan målene bli endret underveis. Men det er mye verre hvis vi aldri kommer i gang med reiser som er viktige. Det er mye verre hvis vi aldri tok det første skrittet.

Les visdomsord fra 2011

Les visdomsord fra 2010