Ønsker du å motta visdomsord, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
april 2013

 

响水不开,开水不响。
Vann lager mest lyd rett FØR det koker.

-- Et folkelig ordtak i Kina

Vann lager mest lyd før det koker– det er et naturfenomen. I Kina bruker man dette som en metafor for at de mest dyktige ikke er de som er opptatt av å vise sin dyktighet til andre, mens de som er ivrige til å profilere seg selv, ikke er de dyktigste.

Ydmykhet er en viktig verdi i den kinesiske kulturen. Denne verdien møter stor utfordring i vår moderne tid der synlighet og profilering blir stadig viktigere. I kapitalismen handler alt om kjøp, salg og fortjenester. Synlighet er noe som kan omsettes til salgsverdi.

Det er vanskelig å avstå fra fristelsen av å bli synlig, fordi synlighet gir en følelse av bekreftelse, men det finnes belønninger i et lengre perspektiv når man klarer å flytte fokus fra synlighet til selve arbeidet.  De dyktige er blitt dyktige nettopp fordi de har brukt mest tid og krefter på arbeidet, mens de oppmerksomhetssøkende har brukt mye ressurser på å få oppmerksomhet. Vi blir gode på det vi bruker tid og krefter på. 

Idrett er unntaket på denne regelen. I idrett har man klare konkurranseregler og bedømmelseskriterier. De beste utøvere blir automatisk mest synlige. Men i de fleste av livets andre områder hvor bedømmelseskriterier er subjektive, stemmer oftest dette kinesiske ordtaket. 

Les visdomsord fra 2012

Les visdomsord fra 2011

Les visdomsord fra 2010