Ønsker du å motta dette, klikk her eller send epost til post@yinyangcoaching.no
april 2010

 

南辕北辙
Å kjøre hestevogn mot nord for å komme til sør.

-- Ordtaket stammer fra en folkehistorie fra De krigende statenes tid i Kina
( 475- 221 f. Kristus)


Det var en mann som kjørte hestevogn mot nord. En tilfeldig forbipasserende spurte ham hvor han skulle. Han svarte at han skulle til sør. ”Men hvorfor kjører du mot nord da?” Han svarte: ”Min hest er førsteklasses. Den vil garantert kjøre meg til sør.” Den forbipasserende spurte igjen: ”Men uansett hvor god hest du har, kjører du i feil retning.” Han svarte:”Ikke beskymr deg. Jeg har med meg nok penger.” Den forbipasserende sa: ”Uansett hvor mye penger du har, er du på feil vei.” Han svarte: ”Men jeg har lang erfaring og er veldig god til å kjøre hest.” Han kjørte avgårde mot nord i full fart.

Vi kan le av denne hestevognføreren og tenker at hvem kunne være så dum? Men i praksis gjør vi ofte det samme uten å være klar over det.

Dette ordtaket brukes til å beskrive handlinger som oppnår det motsatte av målet. Når retningen er feil, kan effektivitet gjøre mer skade enn nytte.

Det burde ringe en bjelle i en tid hvor alle har det travelt, hvor hjulet spinner bare fortere og fortere. Oppmerksomhetstrening og avspenningsøvelser som Yoga, Taiji, Pilates er blitt stadig mer populære. Det forteller om stressnivået i vårt samfunn idag. Få har tid eller anledning til å stoppe opp og spør: Hvor går vi mot hen når vi haster avgårde? I hvilken retning utvikler samfunnet? Er vi blitt lykkeligere av å stadig produsere mer, eie mer, rekke mer, nyte mer og gripe flere muligheter?

Men travelhet kan nettopp være en flukt fra å tenke. Å reflektere over hvilken retning i livet vi går mot kan være ubehagelig. Det kan vekke en gnagende følelse av meningsløshet midt i all travelhet. Travelhet er en rus, det gir en følelse av å være til nytte, å ha en verdi, da slipper man å tenke. Som den hestevognføreren som trøstet seg med at han hadde en førsteklasseshest, nok penger og lang erfaring, trøster vi oss med at vi er effektive og produktive. Men mot hvilken retning?

Vannet er klarest når det står stille. Det samme gjør tankene. Er det på tide å stoppe opp et øyeblikk og sjekke retningen? 

Les Månedens kinesiske visdom fra andre måneder