februar 2010

 

塞翁失马,焉知非福?
En gammel bonde mistet hesten sin. Hvem vet om det ikke var flaks?

-- Ordtaket stammer fra Han-dynastiet (202 - 02 f.Kristus): essaysamlingen
<<Huai Nan Zi>>


Det var en gammel bonde som het Sai. En dag mistet han en av hestene sine. Det var levebrødet hans. Naboen kom og trøstet ham:” Stakkars Gamle Sai! For en uflaks!” Gamle Sai var rolig:”Hvem vet at dette er uflaks?” Noen dager senere, kom hesten tilbake med en flott hvit hest. Naboen kom igjen:”Gratulerer, Gamle Sai! For en flaks!” Gamle Sai var rolig: ”Hvem vet at dette er flaks?” Sønnen til Gamle Sai ble så begeistret for den hvite hesten og red dagen lang. En dag falt han av hesten og brakk benet. Naboen kom igjen:”For en uflaks!” Gamle Sai var rolig: ”Hvem vet at dette er uflaks?” Krigen brøt ut. Alle unge menn på bygda bortsett fra sønnen til Gamle Sai ble sent til slagmarken og ble drept. Sønnen til Gamle Sai var den eneste overlevde.

Denne historien lærer alle kinesiske barn på skole. Den forteller at vi ikke skal ha et fastlåst syn på situasjoner og mennesker. Det positive og det negative er ikke absolutt.

Hele verden beundret den vakre prinsessen Diana da hun fikk prinsen sin. Hvor mange visste at det storslåtte bryllupet var begynnelsen av en dyp tragedie? Det som vi ser på overflaten er som regel ikke hele sannheten.

Hvordan anvender vi dette i vårt personlige liv? Vi kan få mer aksept for den vi er og det livet vi har.

Hvis du ikke tjener så mye, husk at de som tjener mer bruker mer tid og innsats på arbeid, og de får mindre tid til familie og fritid.

Hvis du ikke har så mye fritid, husk at du har prioritert karriere og det gir anerkjennelse som du trenger. 

Hvis du ikke har så mange venner, husk at å pleie vennskap med mange krever tid og krefter og alenetid også er viktig.

Hvis du sliter med for liten tid til alle venner, husk at du er i en luksus situasjon og andre mennesker er ensomme.

Listen kan være uendelig lang.

Dette betyr ikke at vi skal akseptere alt og forbli i den situasjonen vi er uansett. Vi skal ikke dra denne tenkemåten for langt.  Alt handler om balanse. Det er viktig å finne balanse mellom aksept og handling. Men når vi er stresset og misfornøyde, kan denne relative måten å tenke på hjelpe oss til å finne ro og samle krefter, og det gir oss overskudd til å i neste omgang forandre situasjonen vi er misfornøyd med.

Les Månedens kinesiske visdom fra andre måneder