januar 2010

 

人怕出名猪怕壮
Når et menneske blir berømt er det som når en gris blir fet.

--Ordtaket stammer fra en berømt kinesisk roman fra 1800-tallet under det siste dynastiet: <<Drømmen om det røde kammeret>>

 

Når en gris blir fet, blir den snart slaktet. Når et menneske blir berømt, vil det møte trøbbel.

Dette ordtaket betyr ikke at man skal unngå berømmelse for enhver pris, men det minner om baksiden av berømmelses medalje. Berømmelse gir bekreftelse og har mange positive sider, men det vekker også misunnelse. Når berømte mennesker trår feil, må de tåle mye hardere dom. Tiger Woods utenomekteskapelige affærer har neppe fått så mye negativ oppmerksomhet og gitt stoff til underholdning verden over hadde han ikke vært verdens mest berømte golfspiller.

Jakten på berømmelse er blitt en trend i vår tid. Mange ser bare de glansfulle sidene ved berømmelse og glemmer prisen man må betale. Bloggeren Voe (14) har oppnådd mange tenåringers drøm – å bli den mest berømte bloggeren i Norge og en trendsetter. Men i en reportasje i Aftenpostens A-magasin i november kommer det fram at ikke bare hun selv bruker 3 timer hver dag på bloggingen, foreldre hennes er også blitt managere og bruker flere timer daglig for å gå gjennom alle eposter og velge ut sponsorer. Hun erkjenner selv at hun er blitt hektet. For tiden er hun berømt og tjener gode penger, men ingen vet hva langtidskonsekvenser vil være for henne. En annen blogger som er blitt veldig populær innrømmer at han kommer til å angre på det i fremtiden. Han har lagt ut så mye rart om seg selv at han vet at seriøse arbeidsgivere sannsynligvis ikke vil ansette ham senere.

Heldigvis går det ikke like ille med berømte mennesker som med fete griser. Men dette kinesiske ordtaket minner oss om berømmelsens farer. Det kan hjelpe oss til å få et mer balansert syn på verden og bevare indre ro og balanse.

Les Månedens kinesiske visdom fra andre måneder